Meie lood

Digikoristusnädala 1. ülesanne: Postkastis plats puhtaks: loobu, tühista, kustuta 25. jaanuar Andrus Peetson


Ülesanne: Ava enda e-postkast ja vaata üle, milliste lehekülgede ja asutuste igakuiseid uudiskirju, reklaampakkumisi ja kliendikirju saad ning milliste meililistidega liitunud oled. Hinda kui paljusid sa nendest kirjadest päriselt avad ja loed? Katkesta ebavajalike reklaampakkumiste, uudiskirjade ja meililistide tellimused millest sa tegelikult vajalikku informatsiooni ei saa.

Tee nii: ava ebavajalik kiri, keri kirja lõppu ja leia sealt väga väikeses kirjas link nimega “Unsubscribe”, “Loobu uudiskirjast”, “Ma ei soovi enam e-kirju saada”, jne. Vahel võib link “Unsubscribe” olla ka kirja üleval osas, kohe saatja meiliaadressi järel. Kui meililistist loobumiseks eraldi linki kirja sees pole, kontakteeru listihaldajaga ja palu end eemaldada. Kui sulle tulevad e-kirjadena ka mittesoovitud sotsiaalmeedia kontode teavitused (Facebook, Instagram, Youtube), siis need saad maha võtta enda kontode alt. Näiteks Facebooki e-kirjadena tulevad teavitused saab välja lülitada siit: Sätted - Teated - Teavituste seaded või Settings - Notifications. Selleks, et enda nö “nähtamatut” rämpsposti paremini üles leida, mine näiteks enda e-postkasti prügikasti kausta - sealt leiad need kirjad, mille oled ebavajalikkuse tõttu juba kustutanud. Ava need uuesti ja katkesta tellimine, ära jää nende järgmist kirja ootama - lihtne ja tõhus samm!

Kas teadsid? Ühe e-kirja saatmine võib toota kuni 4 grammi CO2-heidet ning kui lisad e-kirjale veel pildi juurde, võib see number ulatuda 50 grammini. See omakorda tähendab, et keskmine e-posti kasutaja tekitab aastas kirju saates 135 kg CO2-heidet, mis on võrdne rohkem kui 300-kilomeetrise autosõiduga. 2020.aastal saadeti maailmas ühes päevas umbes kuni 300 miljardit e-kirja, sinna sisse kuulub ka kogu maailma rämpspost. E-postkastide sisusid, kaasa arvatud sinu oma, hoiustatakse serveriruumides ja andmekeskustes, mille toite- ja jahutussüsteemid tarbivad pidevalt suurtes kogustes energiat.

Head digikoristamist! 
Aile Jaansalu
Haridustehnoloog

Ülesanne: Ava enda e-postkast ja vaata üle, milliste lehekülgede ja asutuste igakuiseid uudiskirju, reklaampakkumisi ja kliendikirju saad ning milliste meililistidega liitunud oled. Hinda kui paljusid sa nendest kirjadest päriselt avad ja loed? Katkesta ebavajalike reklaampakkumiste, uudiskirjade ja meililistide tellimused millest sa tegelikult vajalikku informatsiooni ei saa.

Tee nii: ava ebavajalik kiri, keri kirja lõppu ja leia sealt väga väikeses kirjas link nimega “Unsubscribe”, “Loobu uudiskirjast”, “Ma ei soovi enam e-kirju saada”, jne. Vahel võib link “Unsubscribe” olla ka kirja üleval osas, kohe saatja meiliaadressi järel. Kui meililistist loobumiseks eraldi linki kirja sees pole, kontakteeru listihaldajaga ja palu end eemaldada. Kui sulle tulevad e-kirjadena ka mittesoovitud sotsiaalmeedia kontode teavitused (Facebook, Instagram, Youtube), siis need saad maha võtta enda kontode alt. Näiteks Facebooki e-kirjadena tulevad teavitused saab välja lülitada siit: Sätted - Teated - Teavituste seaded või Settings - Notifications. Selleks, et enda nö “nähtamatut” rämpsposti paremini üles leida, mine näiteks enda e-postkasti prügikasti kausta - sealt leiad need kirjad, mille oled ebavajalikkuse tõttu juba kustutanud. Ava need uuesti ja katkesta tellimine, ära jää nende järgmist kirja ootama - lihtne ja tõhus samm!

Kas teadsid? Ühe e-kirja saatmine võib toota kuni 4 grammi CO2-heidet ning kui lisad e-kirjale veel pildi juurde, võib see number ulatuda 50 grammini. See omakorda tähendab, et keskmine e-posti kasutaja tekitab aastas kirju saates 135 kg CO2-heidet, mis on võrdne rohkem kui 300-kilomeetrise autosõiduga. 2020.aastal saadeti maailmas ühes päevas umbes kuni 300 miljardit e-kirja, sinna sisse kuulub ka kogu maailma rämpspost. E-postkastide sisusid, kaasa arvatud sinu oma, hoiustatakse serveriruumides ja andmekeskustes, mille toite- ja jahutussüsteemid tarbivad pidevalt suurtes kogustes energiat.

Head digikoristamist! 
Aile Jaansalu
Haridustehnoloog